Niedziela, 22 grudnia 2024 r., imieniny Honoraty, Zenona, Franciszki

Pogotowie Reporterskie

3 sposoby na wegetariańskie dania Wielkanocne

Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie mięsa ze swojej diety. Dlatego, w obliczu różnych tradycyjnych świątecznych dań, zamiast z nich zrezygnować, można przygotować ich równie smaczną, bezmięsną wersję, którą wszyscy będą się zajadać. Wegetariańskie danie wielkanocne są bardzo proste w przygotowaniu i będą stanowić smaczną alternatywę.

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej jest stosunkowo prostszy w przygotowaniu niż jego klasyczna, mięsna wersja. Danie to jest bogate w białko, gdyż soczewica czerwona zawiera go wiele. Wcześniej ugotowana kasza gryczana oraz soczewica czerwona teraz musi zostać zblendowana na masę. Następnie należy podsmażyć cebulę i czosnek i również dodać do masy. Dla osiągnięcia wyrazistego smaku zalecane przyprawy to: pieprz, sól i tymianek. Sprawią one, że potrawa uzyska unikalny smak. Na koniec należy dodać jajko, a całość dokładnie zmiksować do czasu uzyskania konsystencji pasztetu. Całość piec w foremce około 50-60 minut. Po tym czasie, upieczony pasztet domowy, odkładamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny. I gotowe. Wegetariański pasztet domowy jest niezwykle smaczną i zdrową opcją na wielkanocny stół, ale nie tylko. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego przepisu kupić można w promocyjnej cenie w różnych sklepach spożywczych, które znajdują się na Kaufino.com, gdzie znaleźć można przykładowo najnowszą gazetkę sklepu Makro.

Żurek

Żurek to tradycyjna, podawana na Wielkanoc kwaśna zupa, przygotowywana na bazie zakwasu. Zakwas na żurek można w okresie świątecznym kupić w większości supermarketów w promocyjnej cenie. Oferty promocyjne na zakwas znaleźć można na Kaufino.com, gdzie znajdują się oferty promocyjne różnych sklepów, przykładowo znaleźć tam można najnowszą gazetkę sklepu Makro, jajka promocje oraz kasza gryczana promocje. Zakwas na żurek można również z powodzeniem przygotować samemu w domu, jednak jest to proces czasochłonny i nie zawsze się udaje. Do przygotowania żurku należy przygotować zakwas na żurek, włoszczyznę, 3 ząbki czosnku, suszone grzyby, natkę pietruszki, olej roślinny, chrzan, śmietanę 18% oraz liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i majeranek. Warzywa należy obrać, opłukać, podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać 2 litry wody i zagotować. Dodać ziele angielskie, liście i pieprz, 2 ząbki czosnku, suszonego grzyba oraz łyżeczkę soli morskiej. Garnek przykryć i gotować na małym ogniu przez około 45 minut. Pod koniec gotowania dodać pół pęczka natki pietruszki. Następnie wywar przecedzić, z warzyw zachować marchewkę. Wywar postawić na ogniu, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem, przepołowionym ząbkiem czosnku i szczyptą cukru. Dodać olej roślinny. Butelkę z zakwasem wstrząsnąć aby mąka z dna się wymieszała, odmierzyć 250 ml i dodać do wywaru (można na początek dodać mniej, później dolać więcej, do smaku). Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 2 minuty na małym ogniu. Odstawić z ognia, dodać posiekane liście natki oraz doprawić zupę chrzanem. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę z wywaru. Jeśli dodajemy tofu, kroimy je w kosteczkę i dodajemy razem z zakwasem. Na koniec zaprawiamy żurek śmietaną, uprzednio wymieszaną ze stopniowo dodawanymi łyżkami zupy. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Jajka faszerowane

Jajka faszerowane w skorupkach charakteryzują się wyjątkowym, delikatnym smakiem. To doskonały wybór na Święta Wielkanocne, podczas których główną rolę odgrywa ich bazowy składnik. Pierwszym krokiem do przygotowania przepysznych faszerowanych jajek będzie ugotowanie jajek na twardo. Warto na realizacje przepisu zarezerwować sobie nieco więcej czasu, ponieważ aby przejść do kolejnego etapu, należy odczekać, aż one ostudzą. W tym momencie będą one gotowe do ostrożnego przekrojenia ich na dwie połówki ostrym nożem oraz wyjęcia ich zawartości ze skorupki przy użyciu łyżeczki. W tym momencie skorupki będą już gotowe i można przejść do przygotowywania farszu. Jajka, czy zioła powinny być drobno posiekane. W tym momencie można połączyć pokrojone drobno składniki i doprawić je, a także dodać do nich majonez. Po dokładnym ich wymieszaniu powstaje farsz, który należy nałożyć do poszczególnych skorupek. Przed rozpoczęciem smażenia jajka faszerowane powinny być posypane bułką tartą. Ostatnim krokiem będzie rozgrzanie na patelni oleju lub roztopienie masła oraz smażenie faszerowanych jajek do momentu aż bułka tarta się zarumieni. Przygotowane w ten sposób jajka faszerowane można podawać z bagietkami. Wszystkie składniki z tego przepisu można kupić w promocyjnych cenach, przy okazjach, takich jak jajka promocje oraz kasza gryczana promocje.

Artykuł sponsorowany

Skomentuj [ 0 ]
11:46, 24.02.2023 r.

Powrót do strony głównej


Wasze komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz




Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popularne artykuły

Reklama

Reklama
Reklama

      

Najnowsze ogłoszenia

Przeglądaj

Dodaj ogłoszenie bezpłatnie

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Ostatnio na forum

Więcej dyskusji

Reklama

      

Najnowsze komentarze

Pogoda

Facebook

Najnowsze zdjęcia

© Copyright 2011-2024 LaskOnline.pl - Codzienna Gazeta Internetowa

Realizacja: PRO-NET