Co gospodynie polecają na Święta
Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy, ale jest okazja, żeby spróbować czegoś nowego. KalendarzRolników.pl rozpoczął cykl Przygotuj Święta z KGW z przepisami Kół Gospodyń Wiejskich. A wśród pierwszych opublikowanych receptur niespodzianka, niespodzianka - przepisy od naszego Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy.
Teraz już każdy kto ma dostęp do Internetu i zna język polski (lub używa tłumacza online) może samodzielnie przygotować:
Roladę schabową z boczkiem i pieczarkami
Sernik królewski z delikatną masą serową i kruchym ciastem kakaowym
Spróbujecie?
Poniżej przepisy:
Sernik Królewski
Sernik Królewski powstaje z kakaowego ciasta kruchego i masy serowej. Doskonały na niedzielę oraz na Święta i różne imprezy okolicznościowe. Po prostu wspaniały klasyczny sernik.
Składniki na ciasto kakaowe:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
150 gram miękkiego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu lub sera wiaderkowego
5 jajek
200 gram miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
Sposób wykonania:
1. Zmielić twaróg. Ja mielę tylko raz, uważam że to wystarczy, nie zauważyłam różnicy pomiędzy serem zmielonym trzy razy a zmielonym raz.
2. Wszystkie składniki na ciasto kruche dobrze zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ja ostatnio do tego celu używam malaksera. Wrzucam wszystkie składniki mieszam około 30 sekund .
3. Gdy ciasto kruche chłodzi się w lodówce zabieram się do przygotowania masy serowej. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli.
4. W innej misce żółtka ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję po trochu wcześniej wyciągnięte z lodówki masło i ucieram na puszystą masę.
5. Cały czas miksując dodaję stopniowo przygotowany wcześniej twaróg.
6. Następnie dodaję jeszcze budyń i chwilę mieszam.
7. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek ale mieszam już tylko delikatnie drewnianą łyżką.
8. Na tym etapie jeżeli lubisz możesz opcjonalnie dodać jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową.
9. Blachę o wymiarach 25x40 cm wykładam papierem do pieczenia.
11. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Powiedzmy trochę mniej niż 3/4 ciasta daję na spód a resztę na wierzch.
12. W pierwszej kolejności na spód blachy daję tą większą część ciasta i równomiernie palcami ją rozprowadzam. Następnie wlewam masę serową i na wierzch zetrzeć na dużych oczkach pozostałą część ciasta czyli tą mniejszą.
13. Piec w 180 stopniach około 60 minut w zależności od piekarnika góra-dół. U mnie gotowy był już po 50 minutach. Jeżeli zauważysz że sernik zaczyna Ci pękać podczas pieczenia, możesz zmniejszyć temperaturę do 170 i piec dalej.
Rolada schabowa faszerowana boczkiem i pieczarkami
Doskonałe danie na świąteczny obiad. Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami.
Składniki:
1,5 kg schabu wieprzowego
250 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki.
500 g pieczarek
100 g suszonych śliwek
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
Sól
Pieprz
Łyżka masła
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy otwierali książkę z zakładkami, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x35cm. Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem, w mięso wcieramy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz z wierzchu smarujemy musztardą. Tak przygotowany płat wkładamy do lodówki na godzinę do zamarynowania.
Połowę pieczarek siekamy na cienkie plasterki i przesmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę pieczarek kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok. Suszone śliwki zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy na godzinę do napęcznienia. Cebule kroimy w ósemki. Na zamarynowanym schabie rozkładamy cienkie plastry boczku, oraz przesmażone pieczarki, całość zwijamy w rulon i wiążemy sznurkiem do mięsa. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na patelni na oleju, następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, po bokach obkładamy pokrojoną cebulą, śliwkami, oraz resztą pieczarek, wlewamy również wodę, w której moczyły się śliwki.
Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 90 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min, tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni.
KGW w Rososzy życzy wielu przyjemności z kosztowania świątecznych przysmaków :-)
Źródło: Kalendarz Rolników
- Skomentuj [ 3 ]
- 14:50, 15.12.2022 r.
Wasze komentarze
Może nie wszyscy ale polecam, naprawdę się ten spokój czkawką nie odbije.
Sprawdzone.!
Dodaj komentarz
Reklama
Popularne artykuły
- W Łódzkiem będziemy mieć centrum handlowe jak w Dubaju
- Fala hejtu po artykułach o 32 BLT
- Wolne stanowisko pracy w JW 1158
- Po pożarze w Supersamie
- Łask. Marek Aulak nowym dyrektorem CSiR w Łasku
- X sesja Rady Miejskiej w Łasku (video)
- 32 BLT. Sportowy sukces żołnierzy
- Łask. Prace i badania geologiczne oraz geotechniczne w CSiR
- Łask. Odeszli do wieczności
- Półwiecze łaskiego szpitala
Reklama
Najnowsze ogłoszenia
- Oddam 1,5 tony gruzu
- Sprzedam pilarkę elektryczna
- SPRZEDAŻ ŁÓŻKA REHABILITACYJNEGO
- Meble do kuchni
- sprzedam maszynę stolarską wieloczynnościow do drewna DYMA 8
- Spszotanie
- UWAGA
- Sprzedam ławę
- Prace porzadkowe
- Budynek do wynajecia
Przeglądaj
Dodaj ogłoszenie bezpłatnie
Ostatnio na forum
- Podziękowanie
- Witam wszystkich, szukam lokalnego korepetytora
- Przerwy w oświetleniu ulic.
- Łohojsk nie powinien być już miastem partnerskim dla Łasku
- Zima,zima
- F16
- Czy mógłby ktoś wyjaśnić co z remontem drogi nr 473,cz będzie rondo w Bałuczu.
- Gdzie na bezpieczne zakupy
- GDZIE JEST POLICJA?!!!
- Przed wyborami parlamentarnymi
Więcej dyskusji
Najnowsze komentarze
- Do Tomasz. Tak zgadza się. Są takie cztery bloki wojskowe rozliczane przez Agencję Mienia Wojsko
- Witam. W blokach "wojskowych" mamy doliczaną opłatę za liczniki na wydrukach z MPWIK. Pozdrawiam
- Dziękujemy za przytoczenie cenników z innych miast. Ciężko jest porównywać stawki pomiędzy po
- Najlepszym wyznacznikiem jakości wody w Łasku jest fakt,że koty czy psy wola pić wodę z kałuż
- Łaska woda jest dobra. Obsługa MPWIK jest jak wszędzie, czyli po japońsku. Cena - DROGO, za dro
- Zgadzam się z panią Patrycja , jakość wody pozostawia wiele do życzenia , co tydzień minimum t
- Patrycja i Irena pozamiatały temat. Ciekawe dlaczego wszystkie urzędy i firmy będące pod nadzore
- LISTA ALFABETYCZNA Cena wody i odprowadzania ścieków w zł/m3 2024r. MIASTO / GMINA WODA ŚCIE
- Do MPWIK | 11:23, 23.12.2024 r. To może ceny w Buczku : cena wody – 2,04 zł brutto i ścieków
- NIE KAZDY DONALD JEST BE.Ja czasem bywałem w wodociagach i nigdy mi sie nie zdarzyło żebym mial j
Pogoda
Najnowsze zdjęcia
-
IX sesja Rady Miejskiej w Łasku
-
Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2024 w Łasku
-
II Piknik Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu łaskiego
-
Matura na 100 procent Mateusza Kozakowskiego
-
100-lecie Szkoły rolniczej w Sędziejowicach
-
VI sesja Rady Miejskiej
-
V sesja Rady Powiatu Łaskiego
-
IX Festiwal Róż w Łasku
-
Pożar w Woli Łaskiej - zdjęcia czytelników
-
Święto Truskawki 2024 - dzień 1 (koncerty)