Oni zwyciężyli w Wojewódzkim Konkursie Produktów Tradycyjnych "Tygiel Smaków 2022"
Kilka godzin pieszczenia zmysłów: wzorku, węchu, ale przede wszystkim smaku. Potem burzliwe obrady i w końcu werdykt. Znamy laureatów Wojewódzkiego Konkursu Produktów Tradycyjnych „Tygiel Smaków 2022”!
Główną nagrodę konkursu, czyli tytuł i statuetkę „Tygiel Smaków”, zdobył baleron sezonowany z Zaborowa przygotowany przez Zakład Przetwórstwa Mięsnego Daniela Czapnika z powiatu tomaszowskiego.
- To produkt dojrzewający, czyli przygotowany według najstarszej metody konserwacji polegającej wyłącznie na zasoleniu mięsa. Żeby był dobry, wystarcza mu około dwunastu tygodni, ale potem z każdym dniem nabiera smaku i jakości. Ten, który prezentowaliśmy dziś, dojrzewał sześć i pół miesiąca - zdradził Daniel Czapnik.
Dla jego firmy to już drugi „Tygiel Smaków”. W roku 2013 statuetkę zdobyła jego wędzonka. Z kolei w roku 2011 „Tygielkiem Smaków” została nagrodzona szynka cygańska wędzona na gorąco. To jeden z dowodów na to, że producenci tradycyjnej żywności z naszego województwa nieustannie się rozwijają - podnoszą jakość produktów i poszerzają ofertę.
Konkurs „Tygiel Smaków” po raz trzynasty zorganizował Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego. W tym roku o prestiżowy tytuł rywalizowało 28 producentów tradycyjnej żywności, którzy zgłosili 39 produktów w 7 kategoriach. Produkty oceniała komisja konkursowa. Jurorzy brali oczywiście pod uwagę walory smakowe, ale punkty przyznawali także za pierwsze wrażenie, czyli wygląd, sposób prezentacji, opakowanie. Premiowany był opis produktu, zwłaszcza to, czy jest nazwą historyczną, ludową lub regionalną. Jury analizowało również skład – tu liczyło się, czy produkt wytwarzany jest z wykorzystaniem lokalnych surowców i czy można zidentyfikować pochodzenie poszczególnych składników od momentu powstania w gospodarstwie rolnym, aż do końcowego produktu.
Samorząd Województwa Łódzkiego reprezentował podczas konkursu Andrzej Górczyński, członek Zarządu Województwa Łódzkiego.
- Konkurencja była bardzo silna i niełatwo było wyłonić zwycięzców. To dowód na to, że wytwarzacie państwo wyśmienite produkty - mówił Andrzej Górczyński podczas wręczania nagród. - Życzę, żeby tę świetną żywność z województwa łódzkiego udało się wypromować i żebyście mieli z tego zysk.
„Tygielki Smaków”, czyli nagrody w poszczególnych kategoriach konkursowych, zdobyli:
- kiełbasa krakowska sucha - firmy Ar-Kos z powiatu brzezińskiego – kategoria mięso świeże oraz produkty mięsne
- konfitura z ałyczy - Czesława Maszczyka z powiatu piotrkowskiego – kategoria orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce
- chleb żytni z kozieradką - PPHU Agnieszka Gajda-Sokołowska z powiatu pabianickiego – kategoria wyroby piekarnicze i cukiernicze
- pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - firmy Kowal Aleksandry Kowalskiej z powiatu zgierskiego – kategoria gotowe dania i przyprawy
- kwas chlebowy z żurawiną - firmy EKO-NATURA Agnieszki Dadusz i Pawła Oleszczaka z powiatu łaskiego – kategoria napoje
- twaróg - firmy Rarytasy od Zawiasy z powiatu sieradzkiego – kategoria sery i inne produkty mleczne
- miód koniczynowo-lipowy Pasieki Boży Dar Adama Wiklaka z Łodzi – kategoria inne produkty, w tym: oleje i tłuszcze, miody, produkty rybołówstwa, ryby itp.
Celem konkursu „Tygiel Smaków” jest promocja produktów regionalnych z Łódzkiego, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, często z pokolenia na pokolenie. Chodzi w nim także o propagowanie wiedzy o żywności wysokiej jakości z województwa łódzkiego i wyszukiwanie lokalnych przysmaków, które mogłyby stać się kulinarną wizytówką województwa. Efektem konkursu jest wzmocnienie pozycji rynkowej produktów tradycyjnych i zainteresowanie nimi konsumentów, a w rezultacie doprowadzenie do powstania rynku produktów wysokiej jakości.
O randze i poziomie konkursu świadczy to, że w przeszłości nagradzane wyroby i potrawy trafiały później na Listę Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tak było chociażby z sokiem pomidorowym z Kałęczewa firmy Wiatrowy Sad Grażyny Wiatr nagrodzonym „Tyglem Smaków” w roku 2015. Ale bywało też, że produkty zgłoszone do konkursu były na tej liście już wcześniej, jak na przykład kiełbasa felinowska firmy Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacek Podgórniak nagrodzona w roku 2017 „Tygielkiem Smaków” w kategorii produktów mięsnych. Przypomnijmy, że Lista Produktów Tradycyjnych Województwa Łódzkiego liczy już ponad 150 pozycji.
Konkurs „Tygiel Smaków” był częścią XV Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD oraz XI Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO. Patronat honorowy nad targami objął Grzegorz Schreiber, Marszałek Województwa Łódzkiego. Stoiska Urzędu Marszałkowskiego i całe targi można odwiedzać w Atlas Arenie w Łodzi do niedzieli 18 września.
- Skomentuj [ 0 ]
- 17:00, 18.09.2022 r.
Wasze komentarze
Dodaj komentarz
Reklama
Popularne artykuły
- Wolne stanowisko pracy w JW 1158
- Po pożarze w Supersamie
- Łask. Marek Aulak nowym dyrektorem CSiR w Łasku
- Łask. Prace i badania geologiczne oraz geotechniczne w CSiR
- Półwiecze łaskiego szpitala
- Łask. Odeszli do wieczności
- Przedświąteczne spotkania żołnierzy i pracowników 32. BLT
- Łask. Inwestycyjne podsumowanie i plany na 2025 rok
- Łaska Kranówka poleca się na nadchodzące święta
- Łask. Odeszli do wieczności
Reklama
Najnowsze ogłoszenia
- Szukam firmy
- Oddam 1,5 tony gruzu
- Sprzedam pilarkę elektryczna
- SPRZEDAŻ ŁÓŻKA REHABILITACYJNEGO
- Meble do kuchni
- sprzedam maszynę stolarską wieloczynnościow do drewna DYMA 8
- Spszotanie
- UWAGA
- Sprzedam ławę
- Prace porzadkowe
Przeglądaj
Dodaj ogłoszenie bezpłatnie
Ostatnio na forum
- Podziękowanie
- Witam wszystkich, szukam lokalnego korepetytora
- Przerwy w oświetleniu ulic.
- Łohojsk nie powinien być już miastem partnerskim dla Łasku
- Zima,zima
- F16
- Czy mógłby ktoś wyjaśnić co z remontem drogi nr 473,cz będzie rondo w Bałuczu.
- Gdzie na bezpieczne zakupy
- GDZIE JEST POLICJA?!!!
- Przed wyborami parlamentarnymi
Więcej dyskusji
Najnowsze komentarze
- Dajcie sobie spokój z nimi, oni nawet w Pierwszy Dzień Świąt Bożego Narodzenia nie podarują sw
- To jest gnój!
- Wniosek z tej dyskusji jest jeden. Wszyscy malkontenci i smakosze wody kranowej niech się przeprowa
- Rowery elektryczne to największy badziew najmniej ekologiczny działający dzięki temu że są ele
- Kiedy kanalizacja w Okupie?
- Jakość taka super że co trzy lata trzeba armaturę wymieniać bo kamień rozsadza od środka. Obs
- Nikt z buczku nie komentuje co się dzieje w Lasku , badania wody w Lasku boczku sediejowicach , wod
- No widzisz Celinko, czyli jednak coś robią w tych urzędach. Ale jak widzę słowa uznania od Cieb
- Super film :) czekamy na realizację pomysłów
- Bliskie muszą być nasze łaskie sprawy dla tego Pana. Widać entuzjazm, wiedzę a ,,cyferki" nie s
Pogoda
Najnowsze zdjęcia
-
IX sesja Rady Miejskiej w Łasku
-
Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2024 w Łasku
-
II Piknik Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu łaskiego
-
Matura na 100 procent Mateusza Kozakowskiego
-
100-lecie Szkoły rolniczej w Sędziejowicach
-
VI sesja Rady Miejskiej
-
V sesja Rady Powiatu Łaskiego
-
IX Festiwal Róż w Łasku
-
Pożar w Woli Łaskiej - zdjęcia czytelników
-
Święto Truskawki 2024 - dzień 1 (koncerty)