Bez jaj... Świąt nie bedzie
Jajka znikają z półek jak szalone, co oznacza jedno – Wielkanoc za pasem. Jako konsumenci mamy tendencję do kupowania żywności na wyrost, zwłaszcza w świątecznym okresie. Co zatem zrobić w przypadku wystąpienia nadwyżek i jak nie marnować jedzenia?
Too Good To Go spieszy z podpowiedzią. Zwraca uwagę na prawidłowe czytanie dat ważności, gdyż PRZED nie oznacza tego samego co DO oraz podaje kilka sprawdzonych sposobów na wykorzystanie „osamotnionych” białek czy żółtek.
Aż 10% zmarnowanego jedzenia ma swoje źródło w niezrozumieniu dat ważności, a „najlepiej spożyć przed” nie oznacza tego samego co „należy spożyć do”.
Zwykło się mówić, że wszystko zaczęło się od jaja, dlatego Wielkanoc to dobry moment, aby zgłębić tajniki prawidłowego czytania dat ważności. Sposobów na sprawdzenie przydatności do spożycia i to nie tylko jajek, jest kilka. Pierwszą podstawową informację powinniśmy znaleźć na opakowaniu produktu. Jednak jak pokazują wyniki badań przeprowadzonych w ramach PROM (Programu Racjonalizacji i Ograniczania Marnowania Żywotności) aż 64% Polaków nie rozumie tych oznaczeń. Natomiast 43% osób błędnie uważa, że zapisy: “należy spożyć DO” i “najlepiej spożyć PRZED” oznaczają to samo.
Stojąc na straży niemarnowania żywności aplikacja Too Good To Go zwraca uwagę na istotną różnicę pomiędzy „PRZED” i „DO”, powołując się na regulacje prawne dotyczące oznaczeń ważności produktu do spożycia. W ujęciu tych przepisów zwrot „najlepiej spożyć PRZED” wskazuje na datę minimalnej trwałości produktu. Oznacza to, że dany środek spożywczy zachowuje do tego czasu swoje szczególne właściwości, jeżeli odpowiednio go przechowujemy. Mówiąc najprościej – możemy wykorzystać taki produkt do przygotowania z niego posiłku także po dacie zapisanej na jego opakowaniu. Inaczej jest w przypadku napisu „należy spożyć DO”. To informacja o terminie przydatności jedzenia do konsumpcji. Dlatego nie powinniśmy używać w kuchni tych produktów po upływie terminu, widniejącego na opakowaniu.
Jak sprawdzić czy produkt wciąż nadaje się do spożycia?
Najprostszym, wręcz intuicyjnym rozwiązaniem tego problemu w kontekście naszego codziennego życia jest prosta zasada, bazująca na zmysłach, czyli: popatrz-powąchaj-posmakuj. Zgodnie z nią, gdy zorientujemy się, że produkt przekroczył datę, do której zachowywał swoje najlepsze właściwości („należy spożyć PRZED”), powinniśmy mu się uważnie przyjrzeć, sprawdzić, jak pachnie oraz spróbować niewielką jego ilość, aby ocenić, czy smak jest odpowiedni. Następnie nie pozostaje nam nic innego, jak w trakcie przedświątecznych przygotowań kulinarnych użyć go do przyrządzenia ulubionych potraw. Jednak to nie jedyne rozwiązanie. W przypadku jajek nasze babcie postawiłyby na stary, sprawdzony sposób i przeprowadziły prosty test świeżości. Otóż, zepsute jajka wypełniają się powietrzem. Wystarczy włożyć jajko do naczynia z wodą. Jeśli jajko będzie unosiło się na powierzchni, to znak, że nie powinniśmy go jeść, ponieważ jest już za stare.
Co zrobić z nadwyżkami jajek?
Z pewnością wielu z nas doświadczyło tego momentu, w którym do realizacji danego przepisu kulinarnego należało użyć większej ilości białek niż żółtek i na odwrót. Na szczęście mamy kilka pomysłów, jak wykorzystać „osamotnione” części jajek. Z białek możemy przygotować bezę, racuchy, kokosanki, czy lukier do urozmaicenia swoich świątecznych wypieków. Natomiast żółtka z powodzeniem nadają się do zamrożenia, z dodatkiem szczypty soli. Pamiętajmy o ich szczelnym zamknięciu w plastikowym pojemniku oraz zapisaniu daty włożenia do zamrażarki, gdyż mogą się tam znajdować maksymalnie przez 3 miesiące. Znany wielu z nas z dzieciństwa kogel-mogel, będzie równie dobrym, słodkim rozwiązaniem na zagospodarowanie nadwyżek. Żółtka idealnie sprawdzą się także jako baza do majonezu, budyniu, makaronu, sosu holenderskiego, kruchego ciasta lub czegoś bardziej skomplikowanego, np. pączków, tiramisu, czy creme brulee. Można je również ususzyć z dodatkiem soli i cukru. Wprawdzie jest to czasochłonny proces, ale dzięki niemu otrzymamy naturalny smak umami, który może posłużyć jako dodatek do wielu potraw. Nie zapominajmy, że zarówno białka, jak i żółtka możemy wykorzystać do przygotowania omletów na śniadanie.
- Skomentuj [ 3 ]
- 17:10, 30.03.2021 r.
Wasze komentarze
J. @ 22:38, 30.03.2021r. IP: *
Stare jaja to stare jaja a nie do zrobienia majonezu, lepiej niech nam czegoś zabraknie niż wyrzucać bezmyślnie.
Życzę wesołych, zdrowych świąt wszystkim
xxx @ 06:35, 31.03.2021r. IP: *.*.2.120
to tylko 2 dni wiec po co zapasy,rodziny nie pozjezdzaja w obawie,wie c ni ma co szalec,normalnie jak codzien, ale szarancza i tak walnie na markety po ,,szynki,, za 9.99 i inne ,,dobra,,
Dodaj komentarz
Reklama
Popularne artykuły
- Kiedy jest możliwe umorzenie egzekucji komorniczej?
- Łask. Nowe stawki opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi
- Łaskovia. Co to był za bal
- Łask. Odeszli do wieczności
- Buczek. Nabór na wolne stanowisko
- Łask. Kwalifikacja wojskowa w 2025 roku
- Łask. Odeszli do wieczności
- Łask. Odeszli do wieczności
- Orszak Trzech Króli w Łasku 2025 (video)
- Policjanci zatrzymali nietrzeźwych kierujących
Reklama
Najnowsze ogłoszenia
- domek do wznajecia
- Znaleziony kundelek, oddam w dobre ręce
- Mieszkanie do wynajęcia
- Oprawa muzyczna - skrzypce na ślub i inne okazje
- Cięcie
- Działki budowlane
- Szukam firmy
- Oddam 1,5 tony gruzu
- Sprzedam pilarkę elektryczna
- SPRZEDAŻ ŁÓŻKA REHABILITACYJNEGO
Przeglądaj
Dodaj ogłoszenie bezpłatnie
Ostatnio na forum
- Podziękowanie
- Witam wszystkich, szukam lokalnego korepetytora
- Przerwy w oświetleniu ulic.
- Łohojsk nie powinien być już miastem partnerskim dla Łasku
- Zima,zima
- F16
- Czy mógłby ktoś wyjaśnić co z remontem drogi nr 473,cz będzie rondo w Bałuczu.
- Gdzie na bezpieczne zakupy
- GDZIE JEST POLICJA?!!!
- Przed wyborami parlamentarnymi
Więcej dyskusji
Najnowsze komentarze
- Ciekawe czy Celina się dołoży.
- A we wtorek deszcz lodowy.
- Dzięki za info
- Bieżąca woda na ryneczku? Nie ma na to pieniędzy. Za to gmina co roku z coraz większą pompą ur
- Celinko: Czyli zakładasz spółkę kapitsłową by nie płacić ZUS ? Gratuluję pomysłowości. ;
- Czy są już jakieś informacje o tych paragonach i kasach fiskalnych na łaskim ryneczku? W wielu
- Do Wieśniak | 10:01, 12.01.2025 r. Właśnie dlatego każdy przedsiębiorca, który umie liczyć zm
- Raduś: Jeśli potrafią liczyć i mnożyć pieniążki, to ZUS nie jest dla nich problemem. Andrzej
- Szanowni Komentatorzy. Proszę otworzyć działalność gospodarczą wejść w VAT i zacząć się w
- mazur przestan sie facet popisywac swoja głupawa mądroscią pajacu
Pogoda
Najnowsze zdjęcia
-
IX sesja Rady Miejskiej w Łasku
-
Obchody Narodowego Święta Niepodległości 2024 w Łasku
-
II Piknik Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu łaskiego
-
Matura na 100 procent Mateusza Kozakowskiego
-
100-lecie Szkoły rolniczej w Sędziejowicach
-
VI sesja Rady Miejskiej
-
V sesja Rady Powiatu Łaskiego
-
IX Festiwal Róż w Łasku
-
Pożar w Woli Łaskiej - zdjęcia czytelników
-
Święto Truskawki 2024 - dzień 1 (koncerty)