Wtorek, 14 stycznia 2025 r., imieniny Feliksa, Hilarego, Odona

Pogotowie Reporterskie

Najlepsze pierogi w województwie lepi Julia

 

Pierogi drożdżowe z kapustą i grzybami Julii Mańkowskiej ze Skowrody Południowej smakowały najbardziej jury Kulinarnego Konkursu Bożonarodzeniowego. 10-latka z mamą Moniką i siostrą Wiktorią, które również zostały wyróżnione w konkursie, zaprezentowały w Urzędzie Marszałkowskim, jak lepi się najlepsze pierogi w regionie.

Laureatka - uczennica Szkoły Podstawowej w Błędowie - była gościem marszałka Grzegorza Schreibera. Przy okazji wizyty w Urzędzie odebrała główną nagrodę w Konkursie - 1500 zł. Czek wręczył jej Andrzej Górczyński, członek zarządu województwa łódzkiego. 

Julia opowiada, że zamiłowanie do gotowania zrodziło się u niej od podpatrywania mamy w kuchni. Marzy o występie w profesjonalnym programie kulinarnym.

 


Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego w tym roku po raz pierwszy. Wpłynęło blisko 150 zgłoszeń.

- Prace pokazały, że województwo łódzkie ma duży potencjał kulinarny, a mieszkańcy przywiązują dużą wagę do kultywowania tradycji kulinarnych w przygotowywaniu potraw i wypieków świątecznych - mówi Andrzej Górczyński.

 


Mieszkańcy województwa mogli zgłaszać swoje kulinarne propozycje w dwóch kategoriach: Tradycyjna Potrawa Wigilijna i Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy. Do pierwszej zgłoszonych zostało ponad 50 potraw. Były to zarówno znane i popularne postne potrawy wigilijne, jak i te w nowym nurcie – potrawy mięsne. W kategorii Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy zgłoszono 100 propozycji. Były to głównie serniki, mako-serniki, pierniki oraz strucle makowe. 

 


Każdy z członków komisji oceniał przesłane prace zgodnie z przyjętym regulaminem konkursu, biorąc pod uwagę takie kryteria, jak: wykorzystanie produktów z Listy Produktów Tradycyjnych z województwa łódzkiego, wykorzystanie produktów lokalnych oraz sposób prezentacji finalnej potrawy lub wypieku. Wśród najczęściej wykorzystywanych produktów tradycyjnych znalazły się: ogórki kwaszone po łowicku, twaróg tradycyjny, “tworóg” z Dionizowa, miód z doliny rzeki Mrogi, piotrkowski miód wielokwiatowy, masło z Głuchowa, masło tradycyjne naturalne szczercowskie, kompot wiśniowy po łowicku, powidła śliwkowe łowickie, kapusta kiszona w główkach.

Spośród produktów lokalnych, za które uznawano produkty pochodzące z terenu województwa łódzkiego, najczęściej wybierano nabiał z lokalnych mleczarni, owoce i warzywa z przydomowych ogródków, jaja od własnych kur, samodzielnie wykonane przetwory oraz mąkę z lokalnych młynów.

Pierwsze miejsce w kategorii Tradycyjny Wypiek Bożonarodzeniowy zajął Tomasz Wilk z Żarnowa. Jury najbardziej smakował Staropolski Piernik Żarnowski Babci Wilkowej.

 


Wojewódzki Kulinarny Konkurs Bożonarodzeniowy sfinansowany został ze środków „Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów

 

Skomentuj [ 0 ]
08:40, 01.01.2021 r.

Powrót do strony głównej


Wasze komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz




Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popularne artykuły

Reklama

Reklama
Reklama

      

Najnowsze ogłoszenia

Przeglądaj

Dodaj ogłoszenie bezpłatnie

Reklama
Reklama
Reklama

Ostatnio na forum

Więcej dyskusji


      

Najnowsze komentarze

Pogoda

Facebook

Najnowsze zdjęcia

© Copyright 2011-2025 LaskOnline.pl - Codzienna Gazeta Internetowa

Realizacja: PRO-NET