Czy koronawirus przenosi się za pomocą żywności?
Według stanowiska opublikowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności nie ma dowodów na to, że aby koronawirus przenosił się przez żywność. W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad higieny.
EFSA podkreśla, że na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2.
Reklama W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży.
Obróbka termiczna a koronawirus
Koronowirusy potrzebują do namnażania gospodarza, którym jest człowiek. Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60stC przez 30 min. Tak więc w przypadku mięsa, produktów surowych, typowa obróbka cieplna eliminuje zanieczyszczenie mikrobiologiczne, w tym również SARS COV-2.
Jak przenosi się SARS COV-2?
Bezpośrednio - poprzez kontakt z wydzielinami zainfekowanej osoby (droga kropelkowa, ale również kał i mocz).
Pośrednio - poprzez kontakt z powierzchniami, na których znajdują się wydzieliny osoby zainfekowanej poprzez kichanie i kaszel.
Aktualnie dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać kilka godzin na powierzchniach. Wirusa można pozbyć się ze środowiska, podobnie jak w przypadku większości mikroorganizmów, za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych stosowanych w gospodarstwie domowym.
Jakie działania może podjąć przedsiębiorca i pracownik branży spożywczej?
Dobre praktyki higieniczne, w tym właściwe mycie rąk mają na celu zapobieganie zanieczyszczeniu żywności potencjalnie chorobotwórczymi mikroorganizmami, których źródłem mogą być osoby mające kontakt z żywnością. Dotyczy to również SARS COV-2. Dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby stosować standardowe praktyki w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, które obejmują:
- właściwą higienę rąk,
- higienę kasłania/kichania,
- zasady bezpieczeństwa żywności,
- ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel),
Reklama Osoby chore wykazujące ww. objawy nie mogą pracować w zakładach spożywczych.
Pracownicy branży spożywczej muszą myć ręce:
- przed rozpoczęciem pracy,
- przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona,
- po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną,
- po zajmowaniu się odpadami/śmieciami,
- po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji,
- po skorzystaniu z toalety,
- po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa,
- po jedzeniu, piciu, lub paleniu,
- po kontakcie z pieniędzmi,
- przedsiębiorcy branży spożywczej mając na uwadze obowiązujące przepisy w zakresie bezpieczeństwa żywności wskazane jest aby zarówno producenci żywności jak również sklepy, hurtownie:
Jakie działania powinien podjąć świadomy klient-konsument?
W sklepie:
Osoby, które przebywają w sklepach, supermarketach, centrach handlowych powinny zawsze pamiętać o tym, że są współodpowiedzialni za zdrowie swoje i innych osób. W miarę możliwości należy unikać przebywania w miejscach zatłoczonych, utrzymywać odstępy w kolejkach.
Reklama Dlatego należy pamiętać o higienie rąk oraz higienie kichania i kasłania, w szczególności przy pakowaniu żywności luzem, nieopakowanej tj. pieczywo, produkty cukiernicze, orzechy.
Ręce w sklepie mają kontakt z powierzchniami roboczymi, pieniędzmi. Do pakowania należy używać dostępnych rękawic foliowych oraz torebek. Niehigienicznym zachowaniem jest przebieranie i dotykanie produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).
Należy zwracać też uwagę na właściwą higienę układu oddechowego- nie kasłanie/kichanie w stronę innych osób jak i towaru.
W domu:
Należy zachowywać właściwą higienę mycia i przygotowania żywności. Jest to priorytet nie tylko w przypadku koronawirusa, ale przede wszystkim typowych zanieczyszczeń mikrobiologicznych prowadzących do zatruć pokarmowych. Należy myć ręce, narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski. Zawsze pamiętać o separacji produktów surowych i produktów już przygotowanych do spożycia, w celu uniknięcia zanieczyszczeń krzyżowych w kuchniach.
WHO zaleca przestrzeganie zasad pięciu kroków do bezpiecznej żywności.
Więcej na ten temat:
www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route.
https://gis.gov.pl/aktualnosci/qa-dotyczace-zywnosci-i-koronawirusa/.
- Skomentuj [ 1 ]
- 15:35, 21.03.2020 r.
Wasze komentarze
BJ @ 17:27, 21.03.2020r. IP: *.*.131.204
Może po tej epidemii niektórzy nauczą się higieny. W sklepach i na rynkach obowiązkowo zakładać rękawiczki do wybierania i pakowania. Tylko żeby tego wymagano. I myć ręce.
Dodaj komentarz
Reklama





Popularne artykuły
- Ślubowanie nowej radnej
- Łask. Odeszli do wieczności
- Łask. Drogowa ofensywa – gmina ogłosi przetarg na przebudowę 11 ulic
- Łask. Nabór na wolne stanowisko urzędnicze
- Łask. Odeszli do wieczności
- Łascy Policjanci poszukują sprawcy skradzionego motoroweru
- Muzeum Historii Łasku poszukuje informacji o Zajęczej Górce
- Łaskovia. Martyna Bulzacka z powołaniem do Reprezentacji Polski do lat 19
- Posiali kwietną łąkę (video)
- Łask. Odeszli do wieczności
Reklama


Najnowsze ogłoszenia
- Podnajmę lokal
- Plastikowe łubianki na owoce
- Oprawa muzyczna ślubów - skrzypce na ślub
- Wynajmę mieszkanie 46m2 w Łasku na Przylesiu
- Toyota Yaris 1,5 prod. 2024 rok jak nowa
- Spszotanie
- Porzadki
- Garaz do wynajecia
- Citroen C-elesse 1.6VTI B+G.
- ZIPP VANILLA 110
Przeglądaj
Dodaj ogłoszenie bezpłatnie

Ostatnio na forum
- Jak zmienia się nasze miasto
- Szukam lokalnego korepetytora
- Podziękowanie
- Witam wszystkich, szukam lokalnego korepetytora
- Przerwy w oświetleniu ulic.
- Łohojsk nie powinien być już miastem partnerskim dla Łasku
- Zima,zima
- F16
- Czy mógłby ktoś wyjaśnić co z remontem drogi nr 473,cz będzie rondo w Bałuczu.
- Gdzie na bezpieczne zakupy
Więcej dyskusji
Najnowsze komentarze
- Celina jest ewidentnie zwiazana ze środowiskiem, które rządzi powiatem. Nigdy nie wypowiedział s
- Na księżyc patrzę jak pies Stopień po stopniu na metalową wieżę wspinam się Rosa pokrywa, r
- Jestem taka, jestem taka zmęczona Bolą mnie ręce, boli mnie cała głowa Tyle dzisiaj, tyle się
- Jak nasz bzykacz na wiosnę , daje radę jeszcze . Żona pewnie dumna ;) Oj łoki w naszym powiecie
- Pewnym wytłumaczeniem tej sytuacji jest pytanie z ostatniej debaty kandydatów na prezydenta, Adria
- Radnej pozostaje tylko pogratulować. Byłemu radnemu chyba także, bo jak tu widzę funkcja dyrek
- Szczere gratulacje.
- CELYNA ale ty facet bredzisz,szok
- Pyk
- W tej sprawie, proszę zwrócić się do Pana przewodniczącego rady gminy, który dysponuje informa
Pogoda
Najnowsze zdjęcia
-
Maturzyści z LO w Kolumnie zakończyli rok szkolny
-
Kwietna łąka Młodzieżowej Rady Miejskiej
-
Obchody 85. Rocznicy Zbrodni Katyńskiej w Łasku
-
Kiermasz Wielkanocny 2025 w Łasku
-
Łask oddał cześć "Żołnierzom Wyklętym"
-
X Sesja Rady Powiatu Łaskiego
-
Oddział pediatrii po remoncie
-
33. finał WOŚP w Łasku
-
Spotkanie Świąteczno-Noworoczne 2025
-
IX sesja Rady Miejskiej w Łasku