Sobota, 23 listopada 2024 r., imieniny Adeli, Klemensa, Orestesa

Pogotowie Reporterskie

Kampania "Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym"

7 kwietnia 2015 roku obchodzony będzie Światowy Dzień Zdrowia, którego tegorocznym tematem przewodnim ogłoszonym przez Światową Organizacje Zdrowia WHO jest bezpieczeństwo żywności. Hasłem tegorocznych obchodów jest hasło "Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym". Celem WHO, współpracującej z FAO, OIE oraz innymi międzynarodowymi organizacjami jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności w całym łańcuchu żywnościowym, od produkcji do spożycia.

W ostatnich latach pojawia się wiele nowych patogenów oraz zwiększa się odporność mikroorganizmów, następuje również wiele zmian nie tylko w produkcji i dystrybucji żywności, ale również w środowisku czy w obszarze konsumpcji. Zanieczyszczenia bardzo szybko się rozprzestrzeniają, szczególnie ze względu na globalny zasięg handlu żywnością. Istnieje więc potrzeba ścisłej i efektywnej współpracy między rządami, producentami i konsumentami, która będzie sprzyjała bezpieczeństwu żywności.

 

Należy skupić się na zapobieganiu, wczesnym wykrywaniu i szybkiemu reagowaniu na choroby przenoszone drogą pokarmową, które są przyczyną około 2 milionów zgonów w ciągu roku. Ponadto niebezpieczna żywność zawierająca szkodliwe bakterie, wirusy, pasożyty i substancje chemiczne jest przyczyną ponad 200 chorób, w tym nawet nowotworów. Należy również zauważyć, że choroby przenoszone drogą pokarmową wpływają także na hamowanie rozwoju społeczno-gospodarczego, gdyż obciążają systemy opieki zdrowotnej i narażają na straty gospodarki krajowe, turystykę i handel. Celem obchodów jest dodatkowo promowanie zasad CodexAlimentarius, które mówią o wysokich standardach żywieniowych oraz o wytycznych postępowania w przetwarzaniu i obrocie żywnością.

 

W związku z dużą potrzebą edukacji społeczeństwa, w celu zapobiegania chorobom odżywnościowym, WHO zaleca stosowanie i propagowanie Pięciu Kroków Do Bezpiecznej Żywności tj.:

- utrzymywanie czystości
- oddzielanie żywności surowej od ugotowanej
- dokładne gotowanie
- utrzymywanie żywności w odpowiedniej temperaturze
- używanie bezpiecznej wody i żywności 

 

W ramach tegorocznych obchodów Światowego Dnia Zdrowia Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Łasku organizuje tematyczny konkurs plastyczny dla przedszkoli „ Z pola na stół”, dotyczący  problematyki bezpieczeństwa żywności. Rozstrzygnięcie konkursu planowane jest na 13 kwietnia b.r. Ponadto do szkół wszystkich typów rozesłano w wersji elektronicznej ulotki „ 5 kroków do bezpiecznej żywności” oraz „Wytyczne dla podróżujących”, jak również przekazano powyższe informacje w wersji papierowej do wszystkich Ośrodków Zdrowia w powiecie.

 

Źródło: PSSE Łask

Skomentuj [ 0 ]
12:06, 01.04.2015 r.

Powrót do strony głównej


Wasze komentarze

Brak komentarzy

Dodaj komentarz




Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Popularne artykuły

Reklama

Reklama
Reklama

      

Najnowsze ogłoszenia

Przeglądaj

Dodaj ogłoszenie bezpłatnie

Reklama
Reklama
Reklama

Ostatnio na forum

Więcej dyskusji


      

Najnowsze komentarze

Pogoda

Facebook

Najnowsze zdjęcia

© Copyright 2011-2024 LaskOnline.pl - Codzienna Gazeta Internetowa

Realizacja: PRO-NET